Un lucru este sigur, o afacere nu poate supraviețui pe piața din zilele noastre fără să se remarce prin unicitate, mesaj și imagine. Identitatea unei întreprinderi poate însemna succesul sau declinul acesteia printr-o simplă imagine cu care este corelată. De multe ori neglijat, brand-ul reprezintă un element semnificativ pentru balanța unei firme, iar cu cât acesta este mai „impunător”, cu atât va avea de câștigat mai mult afacerea.

Caracteristicile unui BRAND

Există o listă lungă de caracteristici care alcătuiesc complexitatea unui brand care, deși pare o simplă imagine asociată în cele mai multe cazuri cu un nume specific, are puterea de a schimba soarta unei afaceri. Printre cele mai importante aspecte ale unei identități vizuale se remarcă:

  • Mesajul transmis

Un simplu cuvânt sau chiar câteva litere alăturate pot transmite o întreagă poveste. Astfel, după ce a fost stabilit tipul de întreprindere, partea cea mai provocatoare este alegerea unei denumiri care să reflecte succint și strict la obiect domeniul, calitatea și complexitatea produsului sau serviciului oferit. Aspectul grafic și imaginea alăturată compoziției sunt de asemenea elemente foarte importante, fiind artificii vizuale care să întărească ideea conceptului realizat. Fie că e vorba de un simbol mic și plin de semnificație sau a unei imagini complexe, structura trebuie să se contopească armonios și să fie „plăcută ochiului”.

  • Calitatea produsului / serviciului

În funcție de domeniul de activitate, un logo trebuie să transmită un mesaj, o poveste legată de ceea ce oferim, iar modul în care brandul este prezentat poate fi foarte divers. De la logo-uri „jucăușe” în care ideea este transmisă într-un mod simplist dar care apropie clienții de serviciile oferite prin inducerea unei stări confortabile, până la cele mai sofisticate și elegante identități care denotă seriozitate, punctualitate, servicii premium, fiecare logo trebuie să fie unic în exprimare, în funcție de întreprinderea pe care o reprezintă.

Puterea de a vinde

Probabil multe dintre cele mai puternice nume din piața globală nu ar fi reușit să atingă această performanță fără un logo pe măsură. Să luăm un exemplu din piața lanțurilor de Fast-food. Cu toții știm cum arată logo-ul McDonald’s. Fiind un logo pe cât se poate de simplu în aparență, acesta a avut puterea de a vinde produsul firmei într-un mod colosal. Din punct de vedere compozițional, culorile alese sunt nuanțe de galben și roșu, litera „M” arcuită transmite ideea cartofilor prăjiți pe care îi sugerează iar roșul reprezintă culoarea sosului de roșii. Aceste elemente îmbinate transmit foarte puternic ideea produsului pe care îl oferă.

Elementele grafice ale unei identități vizuale

Când vorbim despre identitatea vizuală a unei firme, nu ne referim doar la logo, ci la totalitatea produselor și mijloacelor de exprimare ale firmei respective. Acest lucru poate însemna culoare, forme geometrice specifice, mesaje transmise în registrul ales și așa mai departe. De la o carte de vizită până la designul afișat în spațiul web (website), aspectul trebuie să fie liniar, ordonat, iar elementele trebuie să se lege și să fie în conformitate cu imaginea stabilită în identitatea firmei.

Brandul orientat către nevoile clientului

Atunci când ne alegem o imagine care sa ne reprezinte afacerea, trebuie să ținem cont de un factor crucial, și anume publicul căruia ne adresăm. Primul instinct pe care îl avem atunci când concepem un logo este ca acesta să fie relevant pentru produsul pe care îl avem. Dar întrebarea este : „este destul de convingător?” Scopul primordial al unui brand este să vândă, ceea ce înseamnă că logo-ul trebuie să sugereze calitate, seriozitate, eficiență, dar nu în ultimul rând, o apropiere față de client, toate aceste elemente trebuie să fie regăsite în imaginea unei firme.

În urma celor spuse anterior, un brand este o metodă de identificare a unei afaceri în piață prin care logo-ul, elementele grafice apartenente afacerii precum și mesajul transmis de acestea vor cântări foarte mult în reușita unei întreprinderi.

CONTACTEAZĂ-NE!
CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE