În ultimul timp, multe afaceri și brand-uri și-au extins activitatea și în spațiul web. Spațiul digital este o modalitate de exprimare liberă, ceea ce înseamnă că are și puncte bune, dar și rele. Bineînțeles, când vorbim de mici afaceri, miza și investiția într-un website sunt mai mici, dar atunci când ne referim la branduri mari, securitatea este un factor necesar. SSL este abrevierea de la Secure Sockets Layer și este un standard de securitate, fiind dezvoltat de Netscape în 1994. În momentul în care acesta este instalat pe un website, poate fi identificat printr-un element grafic de forma unui lacăt, fiind recunoscut de browser ca un website sigur.  

La ce sunt utilizate certificatele SSL?

Având la bază protocoale criptografice, acestea au rolul de a securiza schimbul de date și informații în spațiul digital. Orice parolă, informație despre carduri bancare sau chiar mesaje private sunt considerate date private și ar trebui să rămână cunoscute doar de cei care le-au introdus și cei care le-au solicitat pentru a valida anumite servicii. Din păcate, există multe tentative de furt de date pe internet, cu diverse scopuri și obiective. Astfel, certificatele de încriptare a datelor sunt necesare pentru a preveni eventualele încercări de fraudă.

Cum funcționează certificatele SSL?

Algoritmul de încriptare folosit de certificatele SSL transformă datele și informațiile împărtășite în cadrul ariei acoperite de acesta în coduri de date, făcând astfel posibil transferul de date numai în cadrul serverului pe care este instalat certificatul. Datele encriptate nu pot fi furate deoarece se transformă în caractere aleatorii care nu pot fi citite, asigurând astfel securitatea informațiilor.

Care sunt avantajele?

Certificatele SSL asigură un grad ridicat de confidențialitate și siguranță atât pentru utilizatori cât și pentru gazdă. Această tehnologie este un mijloc de protecție împotriva furtului de date deoarece chiar dacă acestea sunt extrase din baza de date, sunt encriptate și nu pot fi citite.
Pe lângă avantajele tehnologiei în sine, un certificat SSL crește credibilitatea publicului deoarece acesta protejează informațiile de logare pe un website care deține această funție precum și încriptarea datelor intermediare utilizate pentru o comandă online sau pentru diverse plăți.

Cum ne dăm seama când un certificat SSL este instalat pe un website?

Pictograma cu lacătul poate fi acționată prin click iar această acțiune va afișa un mic chenar cu informații legate de website. Atunci când un website nu este securizat, se va afișa mesajul de mai jos.

Dacă website-ul este securizat printr-un certificat SSL, se va afișa mesajul de mai jos:

CONTACTEAZĂ-NE!
CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE