Când vorbim despre SEO ne referim la un produs care urmează a fi promovat pentru a ajunge la publicul țintă. Ce înseamnă, de fapt, SEO? Termenul de „SEO” este abrevierea de la „Search Engine Optimization”. Această noțiune datează din anii 90’, fiind o metodă de indexare a conținutului web al website-urilor în spațiul digital. Revenind în zilele noastre, adaptarea SEO reprezintă modalitatea prin care un website devine relevant în spațiul web, realizându-se afișarea acestuia în căutările utilizatorilor.
Consultanța SEO
Între client și echipa destinată optimizării conținutului pentru motoarele de căutare se realizează o discuție cu privire la determinarea expresiilor, termenilor și conținutului care trebuie să fie lizibil și coerent, dar în același timp relevant pentru motorul de căutare.
Optimizarea website-ului
În momentul în care un website este complet din punct de vedere al compoziției grafice și web, acesta va trece printr-o serie de „retușuri” care îi vor optimiza conținutul pentru a fi „văzut” de motoarele de căutare. Acest proces se referă la reformularea anumitor fraze, care deși pentru oameni pot fi relevante și înțelese, pentru motoarele de căutare vor reprezenta un conținut „incorect” sau „insuficient”, drept urmare va fi evitat sau clasat mai jos în ierarhia website-urilor afișate în momentul căutării.
Principala sursă a traficului online
O adaptare SEO corespunzătoare a unui site este crucială în afișarea acestuia în căutările relevante ale utilizatorului. Spre exemplu, un utilizator dorește să găsească un „apartament cu 2 camere de închiriat în Brașov”. Dacă ar exista 3 website-uri care oferă acest serviciu, primul afișat va fi cel mai relevant din punct de vedere al conținutului, al informațiilor coerente oferite și al detalierii serviciului respectiv (după cele realizate prin campanii de promovare plătite). Acest lucru înseamnă, de fapt, că un website care are SEO cât mai coerent, va avea automat un trafic mai mare (deoarece utilizatorii tind să acceseze primul website afișat în urma căutării unui serviciu).
Trafic gratuit de utilizatori
Deși în realitate se întâmplă același fenomen și în campaniile de promovare web (ADWORDS) și SEO, și anume obținerea unui trafic crescut de utilizatori în cadrul website-ului, este o mare diferență între cele două. Campaniile de promovare reprezintă mijloace contra-cost de promovare în spațiul web, în timp ce SEO reprezintă o metodă internă de optimizare a conținutului pentru a îl face relevant în spațiul digital.
Avantajul poziționării cât mai înalte în motorul de căutare
Deși este destul de evident, mulți oameni nu conștientizează importanța afișării corespunzătoare a unui website în spațiul digital. Cu cât apare mai sus în răspunsurile căutărilor, cu atât un website devine mai apreciat și vizitat de către utilizatori. Acest factor este extrem de important atunci când afacerea este de tip „magazin online”, dacă există o concurență puternică a serviciilor sau produselor, ori, pur și simplu, dacă afacerea prezentată este la început de drum.
Trafic țintă
Nu numai că SEO unui website oferă o creștere semnificativă a acestuia în afișarea rezultatelor căutărilor în spațiul web, dar această adaptare poate fi realizată și orientată în totalitate către publicul țintă dorit. Spre exemplu, daca website-ul se ocupă de comerțul unor produse pentru casă și grădină, acesta va fi optimizat prin adăugarea termenilor corespunzători în conținutul website-ului și în frazele cheie (descriptorii) acestuia. Termeni precum „grădină”, „mașină de tuns iarba”, „foarfece pentru gard”, „scaun de grădină” etc. vor fi relevanți pentru căutările utilizatorilor interesați de aceste produse.
Acestea fiind spuse, optimizarea conținutului web are o semnificație importantă în construcția și întreținerea unui website, fiind cea mai sigură metodă pentru atragerea utilizatorilor și prezentarea produselor dorite către aceștia.